Ομιλητής: κ. Μιχαήλ Βρεττός, Cyber Security Expert at RINA Hellas Limited Classification Society
Maritime Cyber Security – Opportunities and Challenges
Στο πλαίσιο των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) , πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, παρουσίαση με θέμα: «Maritime Cyber Security – Opportunities and Challenges», και ομιλητή τον κ. Μιχαήλ Βρεττό, Cyber Security Expert του νηογνώμονα RINA.
Ο κ. Βρεττός ανέφερε στην ομιλία του ότι η εκθετική αύξηση της ψηφιοποίησης στη Ναυτιλία, οδηγεί σε μία συνεχή έκθεση των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών, σε απειλές στον κυβερνοχώρο (Cyber space). Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση και δικτυακή σύνδεση συστημάτων OT (Operational Technology), τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ζωτικών λειτουργιών των πλοίων (όπως: πρόωση, έλεγχος μηχανών, συστήματα ελέγχου καυσίμου – ελαίου, ballast, cargo control, κλπ). Στη συνέχεια, ο ομιλητής τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αγγίζει πλέον τον πυρήνα βασικών λειτουργιών της Ναυτιλίας, αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ενδελεχώς με ενημερωμένη επένδυση, ανάλογη με τις οργανωτικές δομές, τις ανάγκες και τους εμπορικούς στόχους κάθε Ναυτιλιακής εταιρείας. Η ανάγκη για διαχείρηση του ρίσκου, στον εν λόγω τομέα, προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο του IMO και επιταχύνει την ανάγκη για δράση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει αξιοσημείωτες ευκαιρίες βελτίωσης, πολλών λειτουργιών για τη Ναυτιλία. Ωστόσο, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και της μηχανικής μάθησης (Machine Learning), μερικές συσκευές δικτύου και χειροκίνητη προσπάθεια, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση απειλών που κινούνται με υπολογιστικές ταχύτητες και GB δεδομένων. Επιπρόσθετα, ο κ. Βρεττός ανέφερε ότι οι υπηρεσίες εξειδικευμένων ανθρώπων και η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων αυτοματισμού, Hardware και Software, μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική διαχείρηση του ρίσκου (Cyber Security Risk) και ένα ποιο ασφαλές εμπορικό περιβάλλον στην ξηρά και την θάλασσα. Τέλος ολοκληρώνοντας την διάλεξη ο ομιλητής επισήμανε ότι «Οι νηoγνώμονες πρωτοπορούν στην δημιουργία σχετικού κανονιστικού πλαισίου και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Cyber Security και ο RINA δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.»
Το ακροατήριο, που περιλάμβανε μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) , στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και Νηογνωμόνων και εκπροσώπους φορέων και ενώσεων, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος, παρακαλούμε εισάγετε τα στοιχεία σας για να συνεχίσετε.
Περισσότερες Διαλέξεις & Παρουσιάσεις
Πρόσφατες Διαλέξεις
Πρόσφατες Τεχνικές Παρουσιάσεις
Kατηγορίες
- Άρθρα Μελών (4)
- Δελτία Τύπου (60)
- Τελευταία Νέα (72)
- Χωρίς κατηγορία (14)