Την 22η και 23η Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου το 16η Ετήσιο Συνέδριο Ναυτικής Τεχνολογίας. Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος Δρ Ν. Λιάπης. Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κ. Κατσαφάδος, εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων κ. Χ. Σημαντώνη η κ Α. Γκανά, μέλος Δ.Σ, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Β. Λογοθέτης και ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Α. Μπουντουβής.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου απονεμήθηκε στον καθ. Χαρίλαο Ψαραύτη το Ετήσιο Βραβείο 2022 του CEMT (The Confederation of European Maritime Technology Societies). To βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του CEMT κ. Trevor Blakeley.
Το εφετινό Συνέδριο με τίτλο : «Fit for 55: Sustainable Solutions For Shipping» εστίασε στα θέματα που αντιμετωπίζει ο η Ναυτιλιακή Βιομηχανία προερχόμενα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή κρίση και την αξιοποίηση της πληροφορικής, θέματα τα οποία φέρνουν ραγδαίες αλλαγές στη ναυτιλία και τη ναυτιλιακή τεχνολογία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 12 επιστημονικές εργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, μέσω των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με εναλλακτικά καύσιμα, τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των πλοίων, τις νέες τεχνολογίες κατασκευών, μετασκευών και επιθεωρήσεων των πλοίων, συστήματα πρόληψης ατυχημάτων με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.α.
Οι εταιρείες της Ναυτιλιακής βιομηχανίας που υποστήριξαν το φετινό Συνέδριο, ανέδειξαν προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και να συντελέσουν στην ενεργοποίηση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων τάσεων.
Ο καλεσμένος ομιλητής Δρ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, CEO και συνιδρυτής της DeepSea Technologies, έδωσε μια διαφωτιστική ομιλία για το μέλλον των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ναυτιλία.
Η καθιερωμένη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ανέδειξε το μέλλον της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η Τράπεζα εξελίχθηκε σε μια έντονη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία περιέλαβε τις θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και βέβαια στην κοινωνία και την οικονομία, από τη λειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων. Τονίστηκε η δυνατότητα των ελληνικών ναυπηγείων να κατασκευάζουν ανταγωνιστικά μικρά και εξειδικευμένα σκάφη, αλλά και η σημασία των επισκευών που τώρα εκπονούνται σε τρίτες χώρες. Σε κρίσιμο παράγοντα αναδεικνύεται και η εκπαίδευση τεχνιτών, ώστε να ανακτηθεί η ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα, που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα κατασκευών και επισκευών στην Ελλάδα.
Κλείνοντας το Συνέδριο, ο Δρ. Ν. Λιάπης, Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ, τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που θα προετοιμάσουν και θα εισάγουν τη ναυτιλιακή τεχνολογία και τη ναυτιλία γενικότερα στη νέα εποχή.