Δημιουργία "Ναυτιλιακού Δικτύου Φυσικού Αερίου"

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 υπογράφηκε στα γραφεία τησ ΕΕΝΜΑ Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία "Ναυτιλιακού Δικτύου Φυσικού Αερίου" μεταξύ των ΕΛ.Ι.Ν.Τ., ΕΕΝΜΑ, ΣΕΕΝ, ΕΚΦΝ, ΔΕΠΑ, BV, DNV-GL, RINA, BUNKERNET, EUROPA VENTURE, ΕΚΤΕΑ, HEMEXPO, ΕΛΙΜΕ & Ο.Λ. ΒΟΛΟΥ.
Στόχος του Δικτύου είναι η ομαλή και ταχεία ένταξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο σύνολο των ναυτιλιακών καυσίμων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης αειφόρων και περιβαλλοντικών φιλικών τεχνολογιών πρόωσης για τη θαλάσσια μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, μέσω της ανάληψης δράσεων έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των δημοσίων φορέων όσο και του ευρύτερου κοινού.
Το MARINE LNG NETWORK αποτελεί μία πρωτοβουλία συστηματικής συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα ΥΦΑ, φορέων ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και της αγοράς ΥΦΑ κατά τα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αειφορίας της ναυτιλίας μέσω της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σημαντική μείωση των εκπομπών όπως τα SOx, NOx, CO2, και τα σωματίδια (PM).
Βασικές επιδιώξεις του Δικτύου είναι η παρακολούθηση και εξέλιξη της σχετικής νομοθεσίας σε Διεθνές και εθνικό επίπεδο, η εφαρμογή των συναφών αποφάσεων, η ανάληψη και υποστήριξη δράσεων που στοχεύουν στη βιωσιμότητα, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ, ως ναυτιλιακού καυσίμου, καθώς και η συμβολή σε θέαμτα εκπαίδευσης, ασφάλειας και έρευνας.
Η έδρα του Δικτύου θα βρίσκεται τα γραφεία της ΕΕΝΜΑ και ο συντονισμός των ενεργειών και δράσεων του αναλαμβάνει εξαμελής Συντονιστική Επιτροπή. Στις άμεσες προτεραιότητες του Δικτύου είναι η πραγματοποίηση συναντήσεων με Υπουργεία και λοιπούς φορείς που άμεσα και έμμεσα σχετίζονται με το ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο.