Hephaestus – ΗΕ.Μ.Ε.ΕΧPO: Hellenic Marine Equipment and Exporters Forum 2013

1) Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. (Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος) που βρίσκονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙ.ΠΑ.Σ.) και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 τεχνικοί προερχόμενοι από διάφορες Εταιρείες / Κατασκευαστές / Οργανισμούς – Ινστιτούτα : Η εκδήλωση αυτή είχε στόχο την ενημέρωση της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά κυρίως των Ελλήνων Κατασκευαστών ναυπηγικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού σχετικά με το πρόγραμμα «Ήφαιστος» αλλά και τις υπόλοιπες δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Σαγκάη.

2) Η πρώτη αυτή εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού με τη βοήθεια της Εταιρείας E.P.E., του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) αλλά επίσης και των MARTECMA και Ε.Ε.Δ.Ε. Παράλληλα, εκπροσωπήθηκαν το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο μέσω του Προέδρου του, κ. Κώστα Γιαννίδη (και ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους με σύντομη ομιλία του), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων – Βιοτεχνών ΒΙ.ΠΑ.Σ. μέσω του Προέδρου τους κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλου (ο οποίος επίσης μίλησε για τη σημασία του ΒΙ.ΠΑ.Σ. και την αναγκαιότητα των εκδηλώσεων του «Ήφαιστος»), το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο μέσω του καθηγητού κ. Κώστα Σπύρου (και Προέδρου του ΕΛΙΝΤ), εκπρόσωποι της MARTECMA και της Ε.Ε.Δ.Ε., όπως επίσης αντιπρόσωποι και ειδικοί τεχνικοί από τους Νηογνώμονες – Γραφεία Πειραιά των DNV, ABS, Lloyd’s Register.

3) Κατά τη διάρκεια αυτής της 4ωρης εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον κ. Δήμο Ηλιόπουλο (Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής Πειραιά του «Ήφαιστος 2013» και Διευθυντή Νέων Κατασκευών της Ναυτιλιακής Εταιρείας Evalend Shipping Co. S.A.), δύο ημίωρες εισηγήσεις που αφορούσαν δύο συμπληρωματικές ενότητες θεμάτων:

α) Το περιεχόμενο, τους στόχους και το σύνολο των εκδηλώσεων «Ήφαιστος 2013» προκειμένου για την προώθηση των Ελλήνων Κατασκευαστών ναυπηγικού εξοπλισμού ώστε να συμπεριλαμβάνονται στους «Καταλόγους των Επιλεγμένων Προμηθευτών – Κατασκευαστών» (Makers List – M/L) για τα διάφορα προγράμματα νέων κατασκευών των ελληνόκτητων πλοίων όπως παράγονται από διάφορα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής και κυρίως της Κίνας.

β) Τα γνωστικά αντικείμενα και τα λεπτομερειακά θέματα που θα αναλυθούν στο διήμερο σεμινάριο – εκπαιδευτική συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας το διήμερο 19 & 20 Απριλίου 2013 ώστε να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν οι τεχνικοί τους (που υπάγονται στα διάφορα Τμήματα Πωλήσεων / Εμπορικής Διεύθυνσης) με τις διάφορες διαδικασίες επιλογής Προμηθευτών από ναυπηγεία της Άπω Ανατολής, προκειμένου να πετύχουν τις αναγκαίες και καλύτερες παραγγελίες ελληνικού ναυπηγικού εξοπλισμού.

4) Πλέον εξειδικευμένες παρουσιάσεις έγιναν και από τους κ.κ. Π. Αγερίδη (Ναυπηγό & Διευθυντή Ποιότητας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας – Ε.Α.Β.), Νικόλαο Παπανίκο (Επιθεωρητή του DNV Πειραιά), Ίωνα Κουμπαρέλλη (Επιθεωρητή του ABS Πειραιά) και Θ. Σταματέλλο (Διευθυντή Engineering Lloyd’s Register Πειραιά):

Οι τέσσερις (4) αυτοί ειδικοί ομιλητές ανέπτυξαν εξειδικευμένα θέματα και διαδικασίες που αφορούν τις αναγκαίες δοκιμές – επιθεωρήσεις των διαφόρων μηχανημάτων – εξοπλισμού – υλικών – υπηρεσιών, κτλ. προκειμένου οι ανάλογοι Έλληνες Κατασκευαστές – Προμηθευτές τους να εκδώσουν με τη βοήθεια των αναλόγων Νηογνωμόνων τα αναγκαία πιστοποιητικά και βεβαιώσεις συμμόρφωσης. Τα πιστοποιητικά αυτά (διαφόρων τύπων και σκοπών) είναι απολύτως αναγκαία ώστε οι Έλληνες Κατασκευαστές – Προμηθευτές να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν και να αποδείξουν σε αντίστοιχα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής ότι όλα τα σχετικά προϊόντα τους (μηχανήματα ή/και υπηρεσίες) συμμορφώνονται απολύτως με τους σχετικούς υποχρεωτικούς κανονισμούς / διεθνείς συμβάσεις και διεθνή πρότυπα ποιότητας. Γίνεται σαφές ότι χωρίς αυτά τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις συμμόρφωσης, οι Έλληνες Κατασκευαστές – Προμηθευτές είναι απολύτως αδύνατο να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε οποιοδήποτε ναυπηγείο της Άπω Ανατολής, είτε πρόκειται για νέες κατασκευές είτε πρόκειται για υπάρχοντα πλοία / μετασκευτές / επανεξοπλισμούς.

5) Η πλέον σημαντική εκδήλωση στον ελληνικό χώρο του «Ήφαιστος 2013» έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 & 20 Απριλίου 2013 κατά τη διάρκεια της οποίας, όλοι οι παραπάνω ειδικοί θα είναι οι βασικοί εισηγητές – παρουσιαστές στο σχετικό σεμινάριο για τα Τμήματα Πωλήσεων και Εμπορικής Διεύθυνσης :

Στη διάρκεια αυτών των διήμερων παρουσιάσεων θα αναλυθούν εμπειρίες συνεργασίας με κινεζικά και κορεατικά ναυπηγεία για σειρά ελληνόκτητων νέων πλοίων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και θα παρουσιαστούν μέθοδοι και τεχνικές για τις ευκολότερες και αποτελεσματικότερες παραγγελίες εξοπλισμού – μηχανημάτων – υλικών – υπηρεσιών από τα Τμήματα Αγορών αντίστοιχων ναυπηγείων. Παράλληλα θα γίνει ανάλυση των επιτυχημένων δράσεων δύο (2) σημαντικών Ελλήνων Κατασκευαστών ναυπηγικού εξοπλισμού και των στρατηγικών επιλογών και τακτικών που ακολούθησαν προκειμένου για την εξασφάλιση μεγάλου αριθμού παραγγελιών εξοπλισμού σε νέες κατασκευές, όπως έχουν επιτύχει τα τελευταία δύο (2) χρόνια.

6) Ο όλος κύκλος παρουσιάσεων σε αυτήν την Εσπερίδα έκλεισε με τον κ. Κωνσταντίνο Σταμπεδάκη της E.P.E. και Διευθυντή του προγράμματος σχεδίασης και παραγωγής «Erma First», το οποίο αφορά την κατασκευή εξοπλισμού διαχείρισης και επεξεργασίας θαλασσίου έρματος (“Ballast Water Treatment Plant” - BWTP) σύμφωνα με τη σχετική διεθνή σύμβαση του ΙΜΟ.

O κ. Σταμπεδάκης παρουσίασε τα λειτουργικά πλεονεκτήματα του “Erma First” σε σχέση με τα ανάλογα ανταγωνιστικά μοντέλα όπως επίσης και τα νέα – εξελίξεις της οικογένειας των διαφόρων μεγεθών BWTP της “Erma First”, προκειμένου να καλύψουν όλους τους τύπους και μεγέθη εμπορικών πλοίων αλλά και πλοίων αναψυχής / yacht.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Σταμπεδάκης ενημέρωσε για το μεγάλο αριθμό παραγγελιών που η EPE έχει εξασφαλίσει το τελευταίο έτος, τις διαδοχικές δύο (2) πιστοποιήσεις του “Erma First” από τις Ελληνικές Αρχές (Κ.Ε.Ε.Π.) και το Lloyd’s Register Πειραιά, όσο και για την έρευνα και ανάπτυξη (που βρίσκονται σε εξέλιξη) για την παραγωγή νέων μεγεθών BWTP με παροχή άνω των 1,500 κυβικών ανά ώρα (κάθε μονάδα), ώστε να καλύπτονται πλήρως οι απαιτήσεις επεξεργασίας έρματος σε μεγάλα δεξαμενόπλοια και bulk carriers.

7) Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση με όλους τους εισηγητές – παρουσιαστές και επιλύθηκαν σχετικές απορίες που είχαν οι πολυάριθμοι συμμετέχοντες αλλά κυρίως δόθηκαν επεξηγήσεις στους διάφορους Έλληνες Κατασκευαστές – εξαγωγείς ναυπηγικού εξοπλισμού που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν: α) στο διήμερο σεμινάριο – εργαστήριο της Αθήνας 19 & 20.04.13 αλλά και β) στην 3η εκδήλωση του «Ήφαιστος 2013» που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη το Σάββατο 25/05/2013 με τον τίτλο «HELLENIC MARINE EQUIPMENT & EXPORTERS FORUM 2013” ή “HE.M.E.EXPO. 2013”.

Η 3η εκδήλωση του προγράμματος «Ήφαιστος» θα αφορά αναλυτικές παρουσιάσεις του ελληνικού ναυπηγικού εξοπλισμού και των Εταιρειών των Ελλήνων Κατασκευαστών μπροστά σε ένα εξειδικευμένο κοινό / στελεχειακό δυναμικό των 50 σημαντικότερων κινεζικών ναυπηγείων (κυρίως από Τμήματα Αγορών και Εμπορικές Διευθύνσεις) προκειμένου να πειστούν για την τεχνική και εμπορική επάρκεια και ποιότητα των Ελλήνων Κατασκευαστών και να συμπεριληφθούν στα Makers Lists των νέων πλοίων προς κατασκευή και τα οποία προορίζονται για Έλληνες Πλοιοκτήτες.

Ο κύριος Οργανωτής της ημερίδας της Σαγκάης (Σάββατο 25/05/2013) είναι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Σαγκάη και ειδικότερα ο Γενικός Πρόξενος (Δρ. Ευγένειος Καλπύρης), όπως επίσης ο Εμπορικός Ακόλουθος (κ. Μανουσάκης), καθώς και ο τοπικός Λιμενικός Πρόξενος.

Η εκδήλωση αυτή θα είναι ανάλογη της ημερίδας «Ήφαιστος 2011» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 04/05/2011 στο Ευγενίδειο Μέγαρο, την οποία παρακολούθησαν 420 συμμετέχοντες, κυρίως τεχνικοί και προσωπικό διαφόρων ναυτιλιακών εταιρειών και νηογνωμόνων.

8) Μετά το πέρας της Εσπερίδας της Παρασκευής 29/03/2013, δόθηκε σχετική δεξίωση σε ειδική αίθουσα στις εγκαταστάσεις της E.P.E. δίπλα από το χώρο που έγιναν οι εισηγήσεις – παρουσιάσεις, ενώ τα σχετικά έξοδα καλύφθηκαν πλήρως σαν ευγενική χορηγία της E.P.E. και ειδικότερα του ιδρυτή και Προέδρου της, κ. Γιάννη Πολυχρονόπουλου.

Στη διάρκεια αυτής της δεξίωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να συζητήσουν από κοντά με τους ειδικούς και εισηγητές της εκδήλωσης, να ανταλλάξουν απόψεις – προτάσεις και να δώσουν τις αμοιβαίες υποσχέσεις για μία αναλυτικότερη και λεπτομερέστερη συνεργασία στο επόμενο ραντεβού τους που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 19 & 20.04.2013.

9) Για την εκδήλωση αυτή, επισυνάπτεται ένα σετ από 5 χαρακτηριστικές φωτογραφίες, καθώς επίσης και οι δύο (2) κύριες παρουσιάσεις του κ. Δήμου Ηλιόπουλου, όπως περιγράφησαν παραπάνω, στην παράγραφο Νο.3.

10) Σχετικά με ειδικότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη συμμετοχή Ελλήνων Κατασκευαστών ναυπηγικού εξοπλισμού και υλικών πλοίων, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρθουν σε επαφή με τη Γραμματεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας – ΕΛΙΝΤ (κα Ξένια Γκαλέτση), που έχει έδρα στον Πειραιά, Σκουζέ 14, 3ος όροφος, τηλ. 210 41 81 758 & 210 41 86 062. Παράλληλα θα μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως και με ηλεκτρονικό μήνυμα τη συμμετοχή τους στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Οργανωτική Επιτροπή Πειραιά «Ήφαιστος 2013»
«Hephaestus 2013» Piraeus Steering Committee