Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Συνάντηση μελών CEMT – Βελιγράδι – 12 Απριλίου 2017

CEMT - (ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ)

Συνάντηση μελών CEMT – Βελιγράδι – 12 Απριλίου 2017

Έκθεση Περιεχομένων Συζήτησης

Εισαγωγή

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Σχολής Μηχ/γων Μηχ/κων του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, με οικοδεσπότη τον καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Ναυπηγών Σερβίας, κ. Milorad Motok.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 8 από τα 12 μέλη της CEMT. Το ΕΛΙΝΤ εκποσωπήθηκε από τον υπογράφοντα.

Η επόμενη συνάντηση του CEMT αναμένεται να γίνει στην Ρώμη τον Νοεμβριο 2017.
 
Συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω. Γίνεται επίσης αναφορά στην Agenda της συνάντησης και στα θέματα της προηγούμενης συνάντησης το Νοέμβριο στην Τουρκία.
1. Διοργάνωση φοιτητικού συνεδρίου

Η CEMT ενδιαφέρεται για την προσέλκυση Ευρωπαίων νέων σε επαγγέλματα  σχετικά με την ναυτική τεχνολογία και βιομηχανία. Στην προηγούμενη συνάντηση στην Τουρκία είχε συζητηθεί η διοργάνωση από CEMT φοιτητικού συνεδρίου.

Οι Τούρκοι μας ανέφεραν ότι οι σύλλογοι φοιτητών με θέματα σχετικά με ναυτιλία των Τουρκικών Πανεπιστημίων διοργανώνουν ήδη 3-ημερα ετήσια συνέδρια υποστηριζόμενα από χορηγούς.

Συμφωνήθηκε να αναφερθεί προς τους διοργανωτές μέσω των Τούρκων μελών ότι η CEMT προσφέρει την υποστήριξή του στο επόμενο συνέδριο, και ότι θα εξεταστεί  το ενδεχόμενο να διοργανωθεί το πρώτο φοιτητικό συνέδριο της CEMT από την Τουρκία δεδομένου ότι υπάρχει εμπειρία με την συνεργασία της CEMT. Αναμένεται η απάντηση των Τουρκων.

Οι απόψεις των μελών ΔΣ ΕΛΙΝΤ θα είναι χρήσιμες.

2. Επαγγελματική πορεία ναυπηγών και μηχ/γων μηχ/κων – δημιουργία βάσης δεδομένων για εργασιακή κινητικότητα

Η CEMT επιδιώκει την  συγκέντρωση ενημερωτικών στοιχείων από τα μέλη του σχετικά με τις σπουδές και την επαγγελματική πορεία των ναυπηγών και μηχ/γων μηχ/κων, συγκεκριμένα:

α) Επικαιροποιημένες επαγγελματικές διαδρομές (καριέρες) νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία μηχανικών
β) Απαιτήσεις επαγγελματικής επάρκειας.
γ) Σπουδές.
δ) Κινητικότητα νέων κυρίως μηχανικών και δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων  (data base).

Η ενέργεια αυτή θα είναι συνεχής. Σημειώνω ότι πέραν κάποιας αρχικής ενημέρωσης το ΕΛΙΝΤ δεν έχει ενεργοποιηθεί στο θέμα αυτό. Προτείνω σχετική συζήτηση  σε επόμενο ΔΣ και συγκέντρωση απόψεων.

3. Δημοσίευση επιλεγμένης εργασίας από κάθε μέλος

Η CEMT προτίθεται να να δημοσιεύει στο site μια σημαντική εργασία (paper) ανά έτος από κάθε μέλος, ολόκληρη ή σε σύνοψη, στα αγγλικά. Για το έτος 2016 θα πρέπει να αποσταλεί σε 1-2 μήνες.

Προτείνω να συζητήσουμε πιθανόν θέμα πνευματικών δικαιομάτων, και αν αυτό είναι εντάξει να γίνει επιλογή εργασίας από το υλικό του συνεδρείου και των άλλων παρουσιάσεων του ΕΛΙΝΤ το 2016.

4. Ετήσιο Βραβείο CEMT

Σημείωση: Οι προδιαγραφές του βραβείου αναφέρονται στο site της CEMT.

Η πρόταση των Ιταλών για βράβευση της εταιρείας DAMEN Group δεν έγινε αποδεκτή σαν απόλυτα επιχειρηματική βράβευση.

Ζήτησα από τον πρόεδρο CEMT να διεκρινιστεί από τους προτείνοντες αν υπάρχει τομέας της DAMEN, όπως έρευνας, σχεδίασης κ.α., που θα μπορούσε να αξιολογηθεί η προσφορά του στην ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας και βιομηχανίας στην Ευρώπη. Αναμένεται η απάντηση.

Η CEMT δέχεται άλλες υποψηφιότητες για το βραβείο 2016 έως 15 Ιουνίου 2017.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο 2017 είναι βέβαια ανοικτές.

5. Σκοποί CEMT

Η CEMT καλεί τα μέλη της να κάνουν προτάσεις στην επόμενη συνάντηση για την (ανα)διαμόρφωση ή διαφοροποίηση των σκοπών της CEMT. Επίσης προτάσεις για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποδώσουν χρηματικά έσοδα στην CEMT.

Προτείνω να κληθούν τα μέλη ΔΣ αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να συνεισφέρει σε αυτό.

6. Συμμετοχή CEMT σε ομάδες εργασίες της Ευρωπαικής Επιτροπής

 Η CEMT είχε παρουσία με τον Ιταλό μέλος στην CECNI και στην UNECE. Και οι δύο ομάδες εργασίας είχαν αντικείμενο σχετικό με την ποτάμια και λιμναία ναυσιπλοία (European Inland Navigation), θέμα που, όπως επισήμανα, δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος CEMT ανέφερε ότι η ΕΕ συμμετέχει μόνο σε αυτές τις ομάδες.

Προσωπικά επιδιώκω καλύτερη ενημέρωση επ’αυτού.

Maritime Industries Forum – MIF – EU

Ανεφέρθη στην συνάντηση ότι μόνο η Waterborne TP (τεχνολογική πλατφόρμα πλωτών μέσων) είναι ενεργή στο MIF και η CEMT ζητά να βρει κάποια επαφή – contact person. Προς συζήτηση στο ΕΛΙΝΤ.

Πειραιάς, 24 Απριλίου 2017
Γιώργος Κότρελ
Ταμίας Δ.Σ. ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
      
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...