Ομάδα του ΕΜΠ σε παγκόσμιο διαγωνισμό Ναυπηγικής

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 σχηματίστηκε από φοιτητές της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ η ομάδα «ΩΚΕΑΝΟΣ-ΕΜΠ», με σκοπό την συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό ναυπηγικής τεχνολογίας «Hydrocontest». Ο διαγωνισμός θεσπίστηκε το 2014, διοργανώνεται ετησίως από το HYDROS Foundation και για το 2017, θα λάβει χώρα στο Saint-Tropez της Γαλλίας, 3-10 Σεπτεμβρίου. Κύριο στόχο αποτελεί η μελέτη και κατασκευή αυτόνομου μικρού σκάφους με ηλεκτρική πρόωση, με έμφαση στον καινοτόμο σχεδιασμό και τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Οι συμμετέχουσες ομάδες διαγωνίζονται σε 2 κατηγορίες: στην κατηγορία μεταφοράς φορτίου, στην οποία το κάθε σκάφος πρέπει να μπορεί να μεταφέρει βάρος ίσο με 200 κιλά, προσομοιώνοντας το εκτόπισμα ενός εμπορικού πλοίου, και στην κατηγορία ταχυπλόων, όπου το μοντέλο θα πρέπει να μεταφέρει βάρη 20 κιλών, προσομοιώνοντας δηλαδή ένα σκάφος αναψυχής.

Μέλη της ομάδας για το 2017, στο Εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Απώτερο σκοπό του διαγωνισμού αποτελεί η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών μηχανικών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικής προστασίας, μέσω καινοτόμων σχεδιασμών και εναλλακτικών μεθόδων πρόωσης, όπως η ηλεκτρική πρόωση.
Ο διαγωνισμός Hydrocontest προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με μελλοντικούς συναδέλφους τους από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από τα πλοία του μέλλοντος. Η ομάδα «ΩΚΕΑΝΟΣ-ΕΜΠ» αποτελείται από εικοσιοκτώ (28) προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ναυπηγούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους και βασίζεται στη συνέργεια, την ανταλλαγή γνώσεων και τον αμοιβαίο σεβασμό. Κάθε μέλος προσφέρει τις τεχνικές γνώσεις που έχει αποκτήσει, προσωπικό χρόνο και κόπο γι την πραγματοποίηση των προκαθορισμένων στόχων.
H ομάδα «ΩΚΕΑΝΟΣ-ΕΜΠ» έχει λάβει μέρος ήδη μία φορά στον διαγωνισμό, το 2016, όπου -παρά το χαμηλό προϋπολογισμό- κατάφερε να λάβει την 9η θέση ανάμεσα σε 27 πανεπιστήμια του κόσμου. Φέτος θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για δεύτερη φορά, ο πήχης είναι πλέον υψηλός και βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη κατάταξη.

Το ταχύπλοο σκάφος με το οποίο συμμετείχε η ομάδα στο Hydrocontest 2016, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στη Λωζάννη Ελβετίας

Επίσης, πέρα από την φιλοδοξία αυτή, σημείο σύγκλισης αποτελεί η προσπάθεια της ομάδας να αποδείξει πως παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, οι Έλληνες επιστήμονες παραμένουν άρτια καταρτισμένοι, γνώστες των επιστημονικών εξελίξεων και ότι η εκπαίδευση που παρέχεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίζει να είναι υψηλού επιπέδου και ανταγωνιστική.
Η προσπάθεια της ομάδας στηρίζεται οικονομικά και υλικοτεχνικά από εξωτερικούς φορείς και οποιαδήποτε παροχή που μπορεί να συνδράμει στην επίτευξη του έργου της είναι ευπρόσδεκτη και θα εκτιμηθεί αναλόγως.

Δείτε περισσότερα:

www.oceanos-ntua.gr

Facebook: Oceanos-NTUA

Instagram: @oceanos_ntua

Emailεπικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">oceanos.ntua@gmail.com