Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

ΠΡΟΩΣΗ ΠΛΟΙΟΥ

ΠΡΟΩΣΗ ΠΛΟΙΟΥ
Ένα "μεταβιβλίο" από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο νεολογισμός «μεταβιβλίο», που επιλέχτηκε για να υποδηλώσει τη δημιουργία ενός καινοτόμου επαγγελματικού/ εκπαιδευτικού έργου με σημαντικά ευρύτερο περιεχόμενο και χρησιμότητα από ένα σύνηθες σύγγραμμα ή επαγγελματικό εγχειρίδιο,θα εξηγηθεί με την ακολουθούσα σύντομη περιγραφή.
Ένα «μεταβιβλίο» χαρακτηρίζεται από διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και διαφορετική (πλουσιότερη) δομή περιεχομένου. Ειδικότερα, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η Πρόωση Πλοίου, σε τέσσερεις τόμους:
■ Εκδίδεται βασικά σε ηλεκτρονική μορφή με ελεύθερη πρόσβαση τόσο από τους επαγγελματίες, όσο και από τους σπουδαστές. Η δομή του άλλωστε δεν είναι συμβατή μεεμπορική εκμετάλλευση.
■ Ως εκ τούτου το περιεχόμενό του μπορεί να είναι πλήρωςέγχρωμο, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τα πολλά σχήματα και για τις φωτογραφίες π.χ. εργαστηριακών εγκαταστάσεων και σχετικά βίντεο.
■ Περιέχει εκτεταμένα επαγγελματικού επιπέδου προγράμματα Η/Υ σε εκτελέσιμη ή /και πηγαία μορφή, με λεπτομερείς οδηγίες χρήσης.
■ Περιέχει συλλογές δεδομένων χρήσιμων για τη σχεδίαση σκαφών.
■ Περιέχει επιλεγμένες πλήρεις (κείμενο και στοιχεία) βιβλιογραφικές αναφορές, που μπορεί να είναι: τεχνικά άρθρα και εκθέσεις, κανονισμοί και επίσημες διαδικασίες, εγχειρίδια, λεξικά κ.α. Τα παραπάνω δεν παρουσιάζονται αυτόνομα. Εμπεριέχονται σε ειδικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, που προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και χρήση.
■ Η μορφή έκδοσης επιτρέπει τη συνεχή αύξηση και βελτίωση της ύλης σε επόμενες εκδόσεις
■ Η κύρια πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι μεγάλο μέρος της ύλης του (Α´ Τόμος) αποτείνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα συγκεκριμένης κατηγορίας ενεργών μηχανικών στις περιοχές που το βιβλίο καλύπτει. Μηχανικών (ναυπηγών-μηχανολόγων) που εργάζονται (ή διευθύνουν) ως τεχνικά στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, όπως η πλειοψηφία των αποφοίτων της Σχολής Ν.Μ.Μ. του Ε.Μ.Π.
Πρωτοτυπία επίσης συνιστά το ότι ένας εκ των συγγραφέων, δεν είναι ακαδημαϊκός αλλά εν ενεργεία (επί τριακονταπενταετία) μηχανικός με ευρεία δράση στα θέματα που αναφέρεται, τα οποία ολίγο μόνο γνωρίζουν οι παρεπιδημούντες στο πανεπιστήμιο. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενο κεφάλαιο του Α´ τόμου, το οποίο θα γραφτεί από καθηγητές του Ε.Μ.Π. με υλικό από και συνεργασία με τεχνικούς διευθυντές ναυτιλιακών εταιρειών.
■ Το επίπεδο συγγραφής του βιβλίου θεωρεί ότι υπάρχουν οι σχετικές γνώσεις ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και οι αντίστοιχες δεξιότητες.
■ Η χρήση του όμως είναι προφανής και για τους τελειόφοιτους σπουδαστές κατά την εκπόνηση των θεμάτων τους και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί έτσι στη Σχολή Ν.Μ.Μ. του Ε.Μ.Π.
■ Ο επόμενος όμως (Β´ Τόμος) του βιβλίου αντιστοιχεί σε ύλη μαθημάτων επιπέδου πτυχίου Master’s ή του αντίστοιχου πέμπτου έτους των σπουδών στο Ε.Μ.Π
■ Χωρίς αυτό να είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός μεταβιβλίου, ο Α´ Τόμος περιέχει τα αποτελέσματα πρωτότυπης έρευνας, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες επιτροπές που επεξεργάζονται διεθνείς κανονισμούς (IMO, ISO).
■ Το αυτό ισχύει και με το τμήμα του Α´ Τόμου που πραγματεύεται σε λεπτομέρεια και για πρώτη φορά διεθνώς (με τη βοήθεια όλων των αναγκαίων πρωτότυπων προγραμμάτων Η/Υ) τόσο την επιλογή του συνδυασμού σωστής μηχανής/σωστής έλικας για νέο πλοίο, όσο και τον έλεγχο της απόδοσής του κατά τις δοκιμές παραλαβής. Ο παραπάνω «σωστός» συνδυασμός αναφέρεται και στην καλή λειτουργία του συστήματος υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, πράγμα το οποίο αποτελεί πρόσθετη καινοτομία.
Το συνολικό κόστος του έργου ήταν μικρό λόγω του ότι δεν υπήρξε αμοιβή των συγγραφέων πλην του προγραμματιστή και καλύφθηκε αρχικά από τον Θόδωρο Λουκάκη, ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π., στη συνέχεια από το Νορβηγικό και το Γαλλικό Νηογνώμονα και τέλος από το πρόγραμμα «Κάλλιπος» της Ε.Ε.
Η πνευματική ιδιοκτησία της ηλεκτρονικής έκδοσης ανήκει στο «Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών».
Σχετικά με το περιεχόμενο:Θόδωρος Λουκάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ.pdf)ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ.pdf[ ]625 Kb
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...