Auxiliary Sail Propulsion System (ASPS)
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014
Auxiliary Sail Propulsion System (ASPS)Με την τεχνολογική καινοτομία αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας από τα πλοία ως συμπληρωματική ισχύς πρόωσης, γνωστή ως Auxiliary Sail Propulsion System (ASPS), εγκαθίστανται στο κατάστρωμα του πλοίου δύο σταθερά ιστία ύψους 35μ. έκαστο, τα οποία φέρουν τρία αεροδυναμικά πτερύγια. Οι ιστοί περιστρέφονται αυτόματα προκειμένου να ανιχνεύσουν τη δύναμη του επικρατούντος ανέμου και καθώς η ταχύτητα και ο προσανατολισμός του ανέμου αλλάζει, το σύστημα αναπτύσσει ισχύ που επιτρέπει τη μείωση της μηχανικής ισχύος του πλοίου ώστε να διατηρείται η επιθυμητή ταχύτητα, επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση καυσίμων.
Το project χρηματοδοτείται από
κοινοπραξία πέντε μεγάλων φορέων της ναυτιλίας WINDSHIP, ενώ ο
Lloyd’s Register ανέλαβε να εκπονήσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του συστήματος ASPS. Ερευνήθηκε η απόδοσή του συστήματος ASPS σε φορτηγό πλοίο supramax και αποδείχτηκε ότι μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών του συστήματος πρόωσης του πλοίου, υπό κατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμων κατά 30%.
Ο σχεδιαστής του συστήματος ASPS, Simon Rogers, δήλωσε ενθουσιασμένος από το project διότι εφαρμόζει τους σύγχρονους κανόνες ιστιοπλοΐας στο σχεδιασμό μελλοντικών πλοίων.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Lars Carlsson και τέως Πρόεδρος της Concordia Maritime επεσήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει κατασκευαστεί ένας στόλος εμπορικών πλοίων που καταναλώνουν 15% περισσότερα καύσιμα σε σύγκριση με τα πλοία που ναυπηγούνται σήμερα. Εξάλλου οι ναυλωτές προτιμούν πλέον τα πλοία χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων για οικονομικούς και περιβαντολογικούς λόγους.
Ο Robert Elliot, εκ μέρους του διεθνούς νομικού γραφείου Linklaters και μέλος της κοινοπραξίας, πρόσθεσε ότι η δυνατότητα μετασκευής σημαντικού μέρους του εμπορικού στόλου θα βοηθήσει τόσο τη ναυτιλία όσο και τους χρηματοδοτικούς φορείς.
Τέλος ο Paul McStay, ως συντονιστής για την υλοποίηση του project εκ μέρους του
LR , δήλωσε ότι ο νηογνώμονας εργάζεται στενά με την κοινοπραξία για την κάλυψη της ταξινόμησης, της εγκατάστασης και του σχεδιασμού του συστήματος καθώς και τη λειτουργική επαλήθευση και ασφάλειά του σε πραγματικές συνθήκες. Κατέληξε δε ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι νέα τεχνολογία για τη ναυτιλία, αλλά είναι συναρπαστικό αν αυτή η ιδέα αξιοποιηθεί από τη σύγχρονη γνώση της τεχνολογίας για να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή απόδοση της ναυτιλίας.
Source: Lloyd’s Register journal Horizons, Issue 38, September 2013