Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Shipping Related Research. The Presentation at National Council for Research and Technology

Την ανάγκη στήριξης και επένδυσης φορέων στην Έρευνα, την Τεχνολογία και τις υλικοτεχνικές Υποδομές για μια ανταγωνιστικότερη Ναυτιλία, υπογράμμισε ο Γεώργιος Α. Γράτσος, Πρόεδρος Ν.Ε.Ε., σε παρουσίαση σχετικής Ναυτιλιακής Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012, στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) με θέμα την έρευνα στον τομέα της Ναυτιλίας.

 

Η έρευνα, αναφέρει ο κος Γ. Γράτσος, οφείλει πρωτίστως να έχει ως στόχο την ανταγωνιστικότητα του Εθνικού μας Στόλου και της Εθνικής Ναυτιλιακής Οικονομίας. Ο ελληνικός στόλος κατέχει το 15% του παγκόσμιου στόλου, με τα 2.109 εκ των 3.325 πλοίων του, ηλικίας κάτω των 10 ετών. Αν και απασχολεί 300.000 θέσεις και συμμετέχει 7 % στο Α.Ε.Π., η Ελλάδα, αλλά και η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, ζημιώθηκαν σημαντικά από αναποτελεσματικές νομοθεσίες, lobbying και γραφειοκρατία, που επηρέασαν τα μερίδιά της σε αγορές όπως η Κρουαζιέρα, η Ακτοπλοΐα και τα Σκάφη Αναψυχής. Η πρόσφατη άρση του καμποτάζ, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για αλλαγή στον τρόπο σκέψης και θέσπισης κανόνων με άξονα τα εθνικά συμφέροντα. 

Οι προτάσεις κανονισμών διέπονται αναπόφευκτα από τους συνθήκες και τους κανόνες διεθνούς ανταγωνισμού, με την κάθε χώρα να προσπαθεί να στηρίζει θέσεις και κανονισμούς που εξυπηρετούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία της. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ευκαιρίες αλλά και τους διεθνείς περιβαλλοντικούς και θαλάσσιους κανονισμούς, τα ερευνητικά προγράμματα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής, εάν εκπονούνται σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και αρμόδιες ναυτιλιακές εταιρίες της κάθε χώρας. Ναυτιλιακοί οργανισμοί με πείρα στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, μπορούν να κάνουν πράξη την αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή και επιστημονική εμπειρία μας. Η συνεργασία εκπαιδευτικών οργανισμών με κατασκευάστριες εταιρίες και η υιοθέτηση ερευνητικών προτάσεων από διεθνή fora, όπως του Ι.Μ.Ο., συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα της  ελληνικής ναυτιλίας και δη, της ναυτιλιακής βιομηχανίας. 

Πηγή: N.E.E.

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...