Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Κερδίζουν έδαφος οι επενδύσεις στην Αιολική Ενέργεια.

Στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο, η αιολική ενέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Περισσότεροι από 500 επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματικά στελέχη, συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη (3-5 Ιουλίου), για να συζητήσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις νεότερες εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Αιολική Ενέργειας (W.W.E.A.),  η Eλλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες με σημαντικές δυνατότητες για αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Αν και ο άνεμος της Ελλάδας θα μπορούσε να μονοπωλεί την αγορά ενέργειας, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις τελευταίες θέσεις, μαζί με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Κένυα κ.ά.

Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Η Κίνα πρωτοστατεί κατέχοντας άνω του 50 % της παγκόσμιας παραγωγής 2011 ανεμογεννητριών, με μόλις το 3% των δικών της ενεργειακών απαιτήσεων να καλύπτεται από την αιολική ενέργεια.  

Βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιολικής Ενέργειας (W.W.E.A.), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20 %  στις ανεμογεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντική δε είναι και η αύξηση επενδύσεων για κατασκευή ανεμογεννητριών μικρής εμβέλειας.  

Στην Ισπανία και τη Δανία το 20% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αιολική. Στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 10%, ενώ η αυξητική τάση εκτιμάται σε ποσοστό 25% μέχρι το 2020.

Φιλική προς το περιβάλλον αλλά και αρεστή στους υπερασπιστές της οικολόγους, η αιολική ενέργεια αποδεικνύεται και συμφέρουσα.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της W.W.E.A., Στέφαν Γκσένγκερ επισημαίνει πως η τιμή της κιλοβατώρας αιολικής προέλευσης είναι ελκυστική και κυμαίνεται στα 0,05-0,09 €. Η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατώρας από εργοστάσια καύσης άνθρακα υπολογίζεται μεν στα 0,07 €, αλλά η πραγματική της τιμή  ανέρχεται στο διπλάσιο, κατ’ εκτιμήσεις της Ε.Ε. και του αντίστοιχου Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας.    

Με συνεχώς αυξανόμενη την απόδοση των ανεμογεννητριών, λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, η ανάπτυξη σε offshore αιολικά πάρκα σήμερα είναι τάχιστη και δελεαστική. Η εγκατάσταση και η έναρξη λειτουργίας έχουν αρχικά μεγαλύτερο κόστος από τις συμβατικές μορφές ( εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ) αλλά μακροπρόθεσμα το κέρδος φαίνεται να είναι μεγαλύτερο.  

Αυξανόμενο είναι και το ενδιαφέρον από δήμους, αγροτικό πληθυσμό και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη επενδύουν σε μικρές ανεμογεννήτριες τοπικής, οικιακής ή μικρής εμβέλειας. Οι τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τον Χέρμαν Άλμπερς, Πρόεδρο της γερμανικής W.W.E.A., κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της αιολικής ενέργειας. Αγρότης και ο ίδιος, δεν δίστασε να επενδύσει τη δεκαετία του 1990 στον τομέα της αιολικής ενέργειας, δημιουργώντας, μαζί με άλλους συναδέλφους του,  σειρά αιολικών πάρκων στην Γερμανία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην DW, χορηγό επικοινωνίας του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη, ο Χέρμαν Άλμπερς ανέφερε ότι «έχοντας τη γενική αποδοχή της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και των αγροτών, συχνά αποτελούμε επενδυτικό παράδειγμα για την πλειοψηφία των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες που συνειδητοποιούν πλέον τα μακροπρόθεσμα οφέλη και τις προοπτικές».

Πηγή: DW

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...