Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Aξιολόγηση ναυτικού εκπαιδευτικού εξομοιωτή (Engine Simulator) με τη βοήθεια των TAM & IS success model

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η χρήση νέων μεθόδων αξιολόγησης των σύγχρονων εκπαιδευτικών περιβαλλόντων στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΝΕΚ), προσφέρει ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλα βελτίωση της ένταξης των νέων τεχνολογιών προς όφελος των εκπαιδευόμενων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας ευρύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, στην παρούσα εργασία προτείνεται η χρήση δύο μοντέλων (ΤΑΜ & IS success model) αξιολόγησης της χρήσης και αποδοχής εκπαιδευτικών εργαλείων από τους εκπαιδευόμενους στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Από τα αποτελέσματα της έρευνας σε 49 σπουδαστές της Σχολής Μηχανικών ΕΝ της ΑΕΝ Ασπροπύργου, διαπιστώνεται συσχέτιση της ποιότητας του ναυτικού εξομοιωτή μηχανοστασίου από τους εκπαιδευόμενους με την πρόθεση χρήσης και επιπλέον, η εκπαιδευτική χρησιμότητα από ό,τι η ευκολία χρήσης, φαίνεται να αποτελεί το βασικότερο κριτήριο για την αποδοχή ενός εκπαιδευτικού εργαλείου από τους εκπαιδευόμενους (πρόθεση χρήσης).

 

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνέβαλαν σημαντικά στο σημερινό μετασχηματισμό των περιβαλλόντων εργασίας. Ειδικά στη Ναυτιλία, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών (πληροφορική, διαδίκτυο, αυτοματισμός) άλλαξε δραστικά τις λειτουργίες του πλοίου και επηρέασε σημαντικά την καθημερινότητα του πληρώματος. Επιπλέον, οι Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις που δημιουργούνται με την εισαγωγή των νέων τεχνολογικών συστημάτων στην πλοήγηση και στη μηχανική λειτουργία του πλοίου.

Από την άλλη, η ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, κρίνεται σημαντική, αφού εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί τακτική κοινωνική προτεραιότητα, επιτρέπει να διευρυνθεί το εκπαιδευτικό έργο, ώστε να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων (Ρετάλης 2005). Έτσι και στη Ναυτική Εκπαίδευση & Κατάρτιση (ΝΕΚ), η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών αντιμετωπίζεται ως σημαντική πρόκληση και στα ναυτικά εκπαιδευτικά πρότυπα (STCW/Manila) εισάγεται η χρήση ναυτικών εξομοιωτών στη διδακτική πράξη των Πλοιάρχων & Μηχανικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση θεωρείται απαραίτητη ώστε να βελτιώνεται η εκπαιδευτική πρακτική. Στη ΝΕΚ, η αξιολόγηση της εισαγωγής των νέων μέσων (εξομοιωτές) κρίνεται πολύ σημαντική, αφού η εκπαίδευση για τη ναυτιλία περιλαμβάνει πέραν των θεωρητικών γνώσεων και την απόκτηση σημαντικών δεξιοτήτων για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων.

Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται η αξιολόγηση του ναυτικού εξομοιωτή της Σχολής Μηχανικών ΕΝ, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, όσο αφορά την ικανοποίηση χρήστη και την αποδοχή από τους εκπαιδευόμενους, με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής χρήσης τους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική. Ειδικότερα, η αξιολόγηση της υποκειμενικής ικανοποίησης των εκπαιδευόμενων - χρηστών σε συνδυασμό με την αποδοχή τους όσο αφορά την τεχνολογία των εξομοιωτών, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάθησης, όπου το κίνητρο για συμμετοχή δεν είναι δεδομένο. Η δραστηριοποίηση του εκπαιδευόμενου σε περιβάλλοντα εξομοίωσης είναι πιο δεδομένη, όταν ενσωματώνονται χαρακτηριστικά όπως η φαντασία, η ενεργή συμμετοχή και ο συντονισμός ενεργειών και αναπαραστάσεων γνώσης που να οδηγούν σε κοινό σκοπό (Soloway et al. 1994, Inkpen 1997, Wenger 1998).

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...