Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Aποτελεσματική Διαχείριση της Ενέργειας στη Ναυτιλία

Σταύρος Μεϊντάνης, Κήρυκος Φαράκλας
Hellenic Lloyd’s A.E.

ΣΥΝΟΨΗ

Η συγκεκριμένη παρουσίαση αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ναυτιλίας  για την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας. Διαχείριση της ενέργειας που αφορά όχι μόνον στην εξοικονόμηση κόστους, μέσα από την εξορθολογισμένη χρήση της και την εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά κυρίως ως εργαλείου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια τη διαχείριση της συμβολής της Ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή.

Η παρουσίαση αυτή αποσκοπεί στο να εστιάσει τόσο στις νέες διεθνείς νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, όσο και στις λοιπές οδηγίες και ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση της ενέργειας στη Ναυτιλία. Εστιάζει δηλαδή στο Ship Energy Efficiency Plan (SEEMP) [1] του IMO, στο Energy Efficiency and Fuel Management του OCIMF [2] και στο νέο διεθνές πρότυπο ISO50001 (Συστήματα ενεργειακής διαχειρίσεως – Απαιτήσεις με οδηγίες προς χρήση) [3] και αντλεί από την πρόσφατη εμπειρία της εφαρμογής τους στις ναυτιλιακές εταιρείες.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στη σημερινή εποχή, περίπου τα 2/3 της μεταφοράς αγαθών πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης. Στα επόμενα χρόνια, οι ακόμα αυστηρότεροι κανονισμοί που δρομολογούνται και αφορούν στο περιβάλλον, αναμένεται να επηρέασουν άμεσα τον τομέα της Ναυτιλίας. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επικέντρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών στην κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και της βελτίωσης της περιβαλλοντικής επίδοσης.

Η Ναυτιλία άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης όσον αφορά στην επίπτωση των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στην αλλαγή του κλίματος. Η περιβαλλοντική διαχείριση και τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται ψηλά στις ατζέντες όλων όσων ασχολούνται με τη Ναυτιλία, όπως πλοιοκτησία, διαχειριστές πλοίων, ναυλωτές, πετρελαϊκές εταιρείες κ.λπ. Ζητήματα όπως η κατανάλωση καυσίμων, το κόστος τους και η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εν γένει περιβαλλοντική παρακολούθηση και επίδοση.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η κλιματική αλλαγή συνίσταται κυρίως στη σημαντική υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσιολογική διακύμανση αλλά οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια της γης έχει ανέβει κατά 0.74 βαθμούς °C. Τα 11 από τα 12 θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί παρατηρήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2006. Η μέση στάθμη της θάλασσας στην Βρετανία είναι τώρα περίπου 10 cm υψηλότερη από ό,τι ήταν το 1900. Παγκοσμίως η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά μέσο όρο με ένα ρυθμό 1.8 mm τον χρόνο κατά τον τελευταίο αιώνα (Bruce C. Douglas (1997). "Global Sea Rise: A Redetermination". Surveys in Geophysics 18: 279–292) [4]. 

Το κυριότερο φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά το οποίο κάποια αέρια που χαρακτηρίζονται ως αέρια του θερμοκηπίου (Green House Gases, GHG) σχηματίζουν ένα στρώμα, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση της ηλιακής ακτινοβολίας προς τη γη, αλλά παράλληλα εγκλωβίζει την εκπεμπόμενη ακτινοβολία από το έδαφος.

Τα συνηθέστερα αέρια του θερμοκηπίου σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι:

  • Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
  • Το μεθάνιο (CH4),
  • Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο),
  • Οι υδροφθοράνθρακες (HFC),
  • Οι υπερφθοράνθρακες (PFC)
  • και το εξαφθοριούχο θείο (SF6).

Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου είναι η συνολική μάζα αερίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια ενός καθορισμένου χρόνου και εκφράζεται σε τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (tCO2e). Αυτό αποτελεί και τη μονάδα μέτρησης για τα αντισταθμιστικά ισοδύναμα ή τις πιστώσεις σε άνθρακα στα πλαίσια των διάφορων προγραμμάτων ελέγχου των αερίων του θερμοκηπίου π.χ. VCS (δηλ. VCUs), CDM (δηλ. CERs), JI (δηλ. ERUs), ΕΕ ETS (δηλ. EUAs).

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...