Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Ναυτική Εκπαίδευση, Παρόν και Μέλλον – Προσομοίωση

Νικόλαος Δανιήλ
Διευθυντής Σχολής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχ. Χίου, Α ΄Μηχανικός Ε. Ν., MSC Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  INSTRUCTOR Προσομοιωτή Μηχανοστασίου ΑΕΝ Μηχ. Χίου

Το μέλλον της Ελληνικής ναυτιλίας στο σημερινό της μέγεθος εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα άνθρωπο και από την εκπαίδευση που παρέχεται. Η ναυτική εκπαίδευση, αποτελεί την υποδομή της ναυτιλίας μας και πρέπει να εξασφαλίζει αξιωματικούς για τα πλοία και στελέχη για τις Ναυτιλιακές Εταιρείες. Η έλλειψη Ευρωπαίων ναυτικών, κυρίως αξιωματικών είναι δεδομένη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΟ, το 2008 το συνολικό παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς αξιωματικών ήταν 34.000. Αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και να εξάγει Αξιωματικούς. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει να γίνει πραγματική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

 

Στόχος της έρευνας είναι να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων παρουσιάζοντας την σημερινή Ναυτική Εκπαίδευση και να προτείνει λύσεις, για το μέλλον της. Η σύγχρονη εκπαίδευση παρέχεται  κυρίως με τους προσομοιωτές γέφυρας και μηχανοστασίου.

Η επιδίωξη για περισσότερη άνεση και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητας εργασίας στα πλοία, η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, για ασφάλεια, αλλά και για ολοκληρωμένη διαχείριση και έλεγχο, έχουν ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων στα σύγχρονα πλοία.

Η STCW 1995 (αλλά και τα αναλυτικά προγράμματα του ΙΜΟ-Model Courses) εισάγει τις απαιτήσεις ικανότητας μαζί με τις ικανότητες γνώσης. Δηλαδή για το πλήρωμα ενός πλοίου, δεν είναι αρκετές οι γνώσεις για την ασφάλεια και την πρόληψη ρύπανσης, αλλά απαιτείται  και η ικανότητα να πραγματοποιήσει αυτά..

Όλα τα παραπάνω, αλλά και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στα πλοία υποχρεώνει την Διεύθυνση Εκπαίδευσης των Ακαδημιών να αναθεωρήσει τον τρόπο παροχής γνώσεων και να εξοπλίσει τις Ακαδημίες Ε.Ν. με προσομοιωτές.

Ένας προσομοιωτής πλησιάζει την πραγματική κατάσταση στα πλοία, αγγίζοντας τα όρια της πραγματικότητας. Δίνει έτσι στους σπουδαστές την δυνατότητα χειρισμών επιτοπίως στους διακόπτες και τους πίνακες. Στις περιπτώσεις δε έκτακτης ανάγκης οι αντιδράσεις των σπουδαστών πρέπει να είναι ταχύτατες και ακριβείς. Βέβαια πάντοτε ο Αξιωματικός οφείλει, τις πληροφορίες και ενδείξεις των ηλεκτρονικών οργάνων του να τις αντιλαμβάνεται και να τις ερμηνεύει σωστά και ουδέποτε να τις θέτει πάνω από τις οξυμένες αισθήσεις του.

Όταν λοιπόν η εμπειρία και η γνώση εφαρμόζονται με τον σωστό τρόπο στο σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος τότε επιτυγχάνεται υψηλός βαθμός κατάρτισης των σπουδαστών.

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...