Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Χαρτογράφηση επιμορφωτικών αναγκών για την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πλοίων

Στέλιος Βολάκης

Training Coordinator
Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA

Λίγο πριν την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε μείωση του μεταφορικού έργου της ναυτιλίας, διάφορες μελέτες συνέκλιναν στο ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα στα πλοία ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

 

Η αποφυγή ατυχημάτων στη θάλασσα και η αποτελεσματική πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των πλοίων, προϋποθέτουν πνεύμα ασφάλειας και περιβαλλοντική συνείδηση που συνολικά εμπεριέχουν τις αξίες, νοοτροπίες και αντιλήψεις σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο για την ασφαλή και περιβαλλοντικά, ορθή διαχείριση του πλοίου.  Η εκπαίδευση αλλά και η περαιτέρω επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των πλοίων αλλά και του προσωπικού στην ξηρά αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τη σταθερή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των πλοίων.

Η εργασία αυτή έχει στόχο να αναλύσει τους στόχους, το σχεδιασμό και τις τάσεις των ετήσιων επιμορφωτικών προγραμμάτων της HELMEPA,  δίνοντας έμφαση:
  • στη χαρτογράφηση των νέων εκπαιδευτικών αναγκών που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος,
  • στο μετασχηματισμό της επιμόρφωσης της HELMEPA σε μια σύγχρονη πλατφόρμα μεταφοράς γνώσης και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στα μέλη της.

Από το 1997, έτος εφαρμογής της αναθεωρημένης Διεθνούς Σύμβασης για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Εκτέλεσης Φυλακών των Ναυτικών,  (STCW 95) μέχρι και σήμερα, η εφαρμογή διαφόρων απαιτήσεων που συνδέονται  για παράδειγμα με το χειρισμό φορτίου, το σχεδιασμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης, τη χρήση συγκεκριμένης ποιότητας καυσίμων κ.α. προϋποθέτει συχνά την επιμόρφωση των Αξιωματικών των πλοίων σε νέους τομείς όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. 

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...