Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Λιμενικές Εγκαταστάσεις Παραλαβής Αποβλήτων και Καταλοίπων Φορτίων Πλοίων, Κοινοτική Απαίτηση ή Περιβαλλοντική Ανάγκη

  • Α. Γλυνός
    Χημικός Μηχανικός, Τεχνικός Αξιωματικός Λ.Σ.
  • Ε. Μπασδάνη
    Πολιτικός Μηχανικός, συγκοινωνιολόγος MSc, Αρχιπλοίαρχος  Λ.Σ.(ε.α.)
  • Ν. Χαμάκος
    Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Τα πιο συνήθη απόβλητα που παράγονται από τη λειτουργία των πλοίων είναι τα απορρίμματα, τα λύματα, τα πετρελαιοειδή που προέρχονται από το φιλτράρισμα του πετρελαίου κίνησης και τις σεντίνες, τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων, τα υπολείμματα δεξαμενών που περιείχαν φορτίο και το ακάθαρτο έρμα. Τα είδη και οι ποσότητες των αποβλήτων που παράγονται σε ένα πλοίο εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο και το μέγεθός του.

Οι απαιτήσεις των Διεθνών Συμβάσεων, της Κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας υποχρεώνουν τα πλοία να διαθέτουν εξοπλισμό και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων τους και τους λιμένες να διαθέτουν κατάλληλες ευκολίες παραλαβής αποβλήτων προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πλοία που καταπλέουν σε αυτούς. Ειδικότερα η Κοινοτική νομοθεσία βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τη Διεθνή Σύμβαση MARPOL, αφού με την Οδηγία 2000/59 θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση ύπαρξης εγκεκριμένων σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων στους κοινοτικούς λιμένες, η αποστολή από το πλοίο προ κατάπλου στοιχείων για ποσότητες των αποβλήτων που μεταφέρει, καθώς και η καταβολή «τελών αποβλήτων» από τα πλοία ανεξάρτητα εάν θα κάνουν χρήση των διατιθέμενων λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου μπορούν να είναι σταθερές ή κινητές, πλωτές η χερσαίες. Η επιλογή του τύπου των εγκαταστάσεων εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του λιμένα, την προβλεπόμενη ναυτιλιακή κίνηση (κατά τύπο πλοίων που αναμένεται να  καταπλέουν σε αυτόν), τη γεωγραφική θέση του λιμένα και από την ύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή εγκαταστάσεων επεξεργασίας/διάθεσης των παραλαμβανόμενων αποβλήτων. Όσον αφορά τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων διαπιστώνεται ότι είναι μία σύνθετη διαδικασία αφού απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων φορέων. 

Η παρούσα εργασία σκοπό έχει να καταδείξει τα περιβαλλοντικά οφέλη που συνεπάγεται η ύπαρξη ευκολιών υποδοχής αποβλήτων στους λιμένες (επιβατικοί, τουριστικοί, αλιευτικοί) όσο αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον και την εξυπηρέτηση των πλοίων που καταπλέουν, καθώς και τις προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης αναλόγως του τύπου του λιμένα.

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...