Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Επίδραση του διαδίκτυου στον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία. Περίπτωση των Δοκίμων Αξιωματικών (Σπουδαστών ΑΕΝ)

Γεώργιος Γκοτζαμάνης, Καθηγητής& Διευθυντής Σχολής Μηχανικών ΑΕΝ Μακεδονίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ
Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

Εισαγωγή

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης εποχής είναι η ολοένα και αυξανόμενη πρόσβαση στις πληροφορίες και στις βασισμένες στις πληροφορίες υπηρεσίες. Οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν γίνει ένα σύνηθες στοιχείο του περιβάλλοντος των σπιτιών, των σχολείων και των επιχειρήσεων προσφέροντας στις πληροφορίες εξαιρετικές δυνατότητες παραγωγής, υποβολής σε επεξεργασία και να διανομής. Η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης του Διαδικτύου έχει παράσχει έναν εύκολο και χαμηλού κόστους τρόπο σύνδεσης πολλών από τους υπολογιστές μεταξύ τους, παρέχοντας αυτό που είναι γενικά γνωστό ως super highway των πληροφοριών, με εκπληκτικές δυνατότητες και εφαρμογές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ναυτιλίας.

Η εισαγωγή των εμπορευματοκιβωτίων θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή στη ναυτιλία. Η έννοια της «ολοκληρωμένης αλυσίδας μεταφοράς», όπου η θαλάσσια μεταφορά αποτελεί ουσιαστικό συστατικό μέρος της, έχει λάβει πολλή προσοχή στη βιβλιογραφία των μεταφορών.

Στις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται συνεχώς, καινοτόμες μέθοδοι χειρισμού του φορτίου, οι δε υπολογιστές χρησιμοποιούνται συχνά για να εξυπηρετήσουν τη φόρτωση και την εκφόρτωση, με απλή συμβουλευτική λειτουργία ή και λειτουργία ελέγχου. Αυτές οι νέες τεχνολογίες χειρισμού φορτίου τείνουν να μειώσουν τη συνολική εργασία που συμμετέχει στην διακίνηση ενός δεδομένου ποσού φορτίου από σημείο σε σημείο. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης υπολογιστών και αυτοματισμών, σε πολλές περιπτώσεις, τα καθήκοντα του ναυτικού έχουν μειωθεί στον παθητικό έλεγχο αυξάνοντας το ποσοστό του χρόνου που το πλήρωμα ξοδεύει στην απομόνωση και τη μοναξιά στο πλοίο και περιορίζοντας αντίστοιχα τον ελεύθερο χρόνο στο λιμάνι.

Επιπλέον, δεδομένη ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος είναι η δυσκολία διατήρησης μιας κανονικής οικογενειακής ζωής και επίσης η δημιουργία-διατήρηση προσωπικών σχέσεων στη ξηρά. Κατά κάποιο τρόπο, η εξέλιξη των τεχνολογιών χειρισμού φορτίου έχει καταστήσει τα προηγούμενα προβλήματα εντονότερα.

Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την επικοινωνία υπολογιστή- υπολογιστή και ανθρώπου- ανθρώπου.

Το πλήρωμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τηλεφωνική επικοινωνία, το fax, για την επικοινωνία με τους ανθρώπους στην ξηρά, αλλά επίσης και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όπως επίσης και άλλες υπηρεσίες του Διαδικτύου. Η χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία ανθρώπου - ανθρώπου έχει βελτιώσει τη δυνατότητα για το πλήρωμα να μένει σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους.

Η εργασία αυτή συζητά την επίδραση του Διαδικτύου, στον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία, λαμβάνοντας στοιχεία από βιβλιογραφική επισκόπηση και από ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από δόκιμους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού.

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...