Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Τα Ναυτικά Ατυχήματα και τα Μαθήματα που προκύπτουν

Κωνσταντίνου Α. Φιλίππου
Διπλ. Ναυπηγού & Μηχανολόγου Μηχανικού
Πρώην Γεν. Γραμματέως Συνδέσμου Ελλήνων Ναυτικών Συμβούλων & Πραγματογνωμόνων
Πρώην Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας
Πρώην Προέδρου Federation of European Maritime Associations of Surveyors & Consultants

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τον ανωτέρω τίτλο, από τις αρχές της παρούσας δεκαετίας, εδημοσίευσα διάφορα άρθρα στο ναυτιλιακό τύπο («Εφοπλιστής», «Ναυτιλιακή» κλπ, μεταξύ των οποίων και στο περιοδικό του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., «Επιθεώρηση Ναυτικής Τεχνολογίας», τεύχος 35/2005) όπου εκφράζοντο απόψεις μου συναφείς με την σημερινή μου παρουσίαση.

Το θέμα επίσης ανεπτύχθη σε κοινό συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Ναυτικών Συμβούλων και Πραγματογνωμόνων και της Ενώσεως Ναυτιλιακών Δικηγόρων τον Ιανουάριο 2002 χωρίς όμως ο τότε εκπρόσωπος του θεσμοθετημένου ναυτιλιακού φορέα, του Υ.Ε.Ν., να λάβει θέση επί των προτάσεων που εκφράσθησαν.

Εξ άλλου πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι και ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και νυν Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ. κ. Κ. Σπύρου σε άρθρο του στο περιοδικό «Πυρφόρος» του Ε.Μ.Π., τεύχος 4/2001, είχε παρουσιάσει ταυτόσημες θέσεις με τις δικές μου.

Κατά την άποψή μου, το διαπραγματευόμενο θέμα είναι πολύ σοβαρό, τόσον από απόψεως ουσίας όσον και από κοινωνικής και πολιτικής, και αναδεικνύεται κατά τρόπο έντονο κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα ναυτικό ατύχημα. Τότε, συνήθως, αρχίζουν οι  ερμηνείες των γεγονότων από κάθε ειδικό και μη και η αποστολή εις την πυράν  δικαίων και αδίκων. Μετά το πέρας των διαφόρων «εξορκισμών»  στην ουσία ουδέν το χρήσιμο προκύπτει, το γεγονός λησμονείται και η ναυτιλιακή κοινωνία απλώς αναμένει το επόμενο συμβάν που θα δώσει τροφήν σε νέες φραστικές εξάρσεις και λαϊκιστικές, κατά κανόνα, αντιδράσεις.       

Για τον λόγο αυτό αναδεικνύω και πάλιν το θέμα «Τα ναυτικά ατυχήματα και τα μαθήματα που προκύπτουν» με την ελπίδα ότι, με την προβολή του  στο παρόν συνέδριο, θα υπάρξει προβληματισμός και θετική ανταπόκριση από τις «Κανονιστικές Αρχές» του τόπου.    

Η παρούσα παρουσίασή μου έχει συμπληρωθεί και με ένα «εργαλείο» για την τυποποιημένη αναφορά των δεδομένων ενός ναυτικού ατυχήματος, ώστε, μέσω αυτής, να διευκολύνεται η κατανόησή του.

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...