Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Ορθολογικό Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για τον Απόπλου Επιβατηγών Πλοίων υπό Δυσμενείς Καιρικές Συνθήκες

Κ. Ι. Σπύρου, Ν. Θεμελής, Σ. Τζαμτζής, Π. Πούλιος
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.

Κ. Γ. Πολίτης
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Ναυπηγικής, Τ.Ε.Ι. Αθήνας


1.    Εισαγωγή

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται συνοπτικά διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε πρόσφατα για την ορθολογικότερη λήψη απόφασης σχετικά με την ασφάλεια του απόπλου επιβατηγών πλοίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η εργασία αυτή θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έναυσμα για την αναθεώρηση του ισχύοντος (επιστημονικά παρωχημένου, δυσλειτουργικού  αλλά πιθανώς, λόγω της συντηρητικότητάς του, αποτελεσματικού όσον αφορά την ασφάλεια) συστήματος λήψης απόφασης αναστολής απόπλου εκ μέρους των λιμενικών αρχών, το γνωστό ως «Ε.Α.Ν. 9» (ΥΕΝ 1976). Η μεθοδολογία διέπεται απ΄ τη φιλοσοφία μεθόδων «εκτίμησης διακινδύνευσης» (risk assessment) η οποία προωθείται, θεωρητικά τουλάχιστον, απ’ τον IMO, ως το βασικό εργαλείο ανάπτυξης νέων κανονισμών ασφαλείας πλοίων.

 Ουσιώδες χαρακτηριστικό της προτεινόμενης διαδικασίας είναι πως η απόφαση περί του απόπλου προκύπτει επί τη βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένης πρόβλεψης του επιπέδου διακινδύνευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα σχεδιαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του θεωρούμενου πλοίου. Καθορίζονται εξαρχής οι κίνδυνοι (“hazards”) στους οποίους υπόκειται το πλοίο λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα  δυναμική αστάθεια με ή χωρίς μετατόπιση φορτίου, αδυναμία διατήρησης πορείας και άλλοι. Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας, αξιοποιείται βραχυπρόθεσμη πρόγνωση καιρού η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή πέριξ της  προβλεπόμενης διαδρομής. Με αυτά ως δεδομένα, υπολογίζεται η πιθανότητα να εμφανίσει το πλοίο ακραία συμπεριφορά η οποία θα οδηγούσε σε κάποιον απ’ τους θεωρούμενους τύπους ατυχήματος. Επιπλέον, ως δεύτερο επίπεδο ασφαλείας, αξιολογείται το πλοίο και ως προς διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια «λειτουργησιμότητας» τα οποία βασίζονται σε «μέσες τιμές» αποκρίσεων για τις κατά τόπους προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες.

Τα βήματα κατά την εφαρμογή της διαδικασίας σ΄ένα πλοίο της ακτοπλοΐας αναμένεται να είναι τα ακόλουθα:

1ο στάδιο: Προσδιορισμός (άπαξ) των ορίων ασφαλείας του συγκεκριμένου πλοίου αναφορικά με έντονες κινήσεις του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

2ο στάδιο: Αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού (ανέμου και κύματος) σε αρκετά σημεία κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής («κόμβοι καιρού») και στους λιμένες προσέγγισης (data εισόδου διαδικασίας).

3ο στάδιο: Με βάση τα γνωστά όρια ασφαλείας και την πρόγνωση καιρού στη διαδρομή, υπολογισμός διαφόρων πιθανοτήτων και τελικώς του επιπέδου διακινδύνευσης (αυτοματοποιημένοι υπολογισμοί).

4ο στάδιο: Σύγκριση με τις αποδεκτές τιμές και προσδιορισμός  πιθανών υπερβάσεων των τιμών οριακής λειτουργίας κατά τον πλού.

5ο στάδιο: Λήψη απόφασης περί αναστολής ή μη του απόπλου ή/και αναγκαιότητας άλλης διοικητικής ενέργειας. 

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...