Σύνδεση Μελών

Σύνδεση με προνόμια ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

Κατασκευή MEGAYACHTS σε Ελληνικά Ναυπηγεία

Μητσοτάκης Κυριάκος

Ναυπηγεία Ελευσίνος
Νεώριον Σύρου

Ι σ τ ο ρ ι κ ό

Εις το τέλος του 2000 το Νεώριο υπέγραψε σύμβαση για κατασκευή 1+1 MEGAYACHTS ολικού μήκους 85m. 36 επιβατών, 36 μελών πληρώματος υπηρεσιακής ταχύτητος 15,5 kn με την απαίτηση να γίνουν σύμφωνα με το SOLAS 90. H απαίτηση αυτή τότε για σκάφη αυτής της κατηγορίας ήταν πρωτόγνωρη και είχε σαν αποτέλεσμα ένα σωρό συμβιβασμούς, κυρίως σε ότι αφορούσε στην ενδιαίτηση των σκαφών.

Το ναυπηγείο συνεργάστηκε με το μελετητικό γραφείο Alfa Marine  για την εκπόνηση  μελετών και σχεδίων και έκανε τα MODEL – TESTS στο Βερολίνο. Οι ναυπηγικές μελέτες έγιναν με το SIKOB, Nauticous Hull, 3D-Beam και τα σχέδια έγιναν με το AUTOCAD εξ ολοκλήρου. Οι ταινίες κοπής έγιναν στην Ολλανδία . Το ναυπηγείο της Σύρου από ναυπηγείο επισκευών με μεγάλη επένδυση εξελίχθηκε σε ναυπηγείο νέων κατασκευών, αφού αγοράστηκε μηχανή κοπής ελάσματος, ρολλός κάμψεως, λυόμενο υπόστεγο για την βαφή του πλοίου, δημιουργήθηκε ανθεκτικός χώρος για την κατασκευή του πλοίου στην ξηρά και έγιναν λιμενικά έργα για να τοποθετηθεί ένα SYNCROLIFT 2.400t για την καθέλκυση του πλοίου. Αγοράστηκε επίσης υδραυλικός μηχανισμός ανύψωσης και μετακίνησης του πλοίου.

Το πλοίο χωρίστηκε σε τομείς από τα σχέδια κλάσης και έγιναν κατασκευαστικά σχέδια ανά τομέα με λίστα συγκολλήσεων, λίστα υλικών και ταινίες κοπής. Για επιπρόσθετη πληροφόρηση χρησιμοποιήθηκε η σάλα.. Η κοπή του πρώτου ελάσματος  έγινε με εορταστική εκδήλωση 7 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης και 2 μήνες αργότερα ξεκίνησε η ανέγερση από το διπύθμενο έμπροσθεν του μηχανοστασίου και επεκτάθηκε πλώρα-πρύμα και καθ΄ ύψος σύμφωνα με την σειρά ανεγέρσεως.

Η ανέγερση και  η σωστή σειρά ή συγκόλλησης των τομέων επαληθεύεται από τα εβδομαδιαία KELL READINGS τα οποία έδειχναν τις θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις της BASE LINE από το οριζόντιο επίπεδο. Η προκατασκευή των τομέων έγινε επάνω σε μαλαφάδες και με αγκυρώσεις προκειμένου να μην υπάρχουν παραμορφώσεις κατά την συγκόλληση αφού το τελικό στοκάρισμα είναι και ακριβό και προσθέτει αρκετούς τόνους  βάρος. Η κατασκευή ελέγχθηκε εξ ολοκλήρου από το Νορβηγικό νηογνώμονα και οι συγκολλήσεις έγιναν με το παραδοσιακό τρόπο (όχι από την  μία μεριά) με  μηχανές MIG. Όλοι οι σταυροί και όχι μόνο ελέγχθηκαν με ακτίνες Χ καθώς και η στεγανότητα φρακτών και δεξαμενών με αέρα ή αέρα και σαπουνόνερο. Ο βασικός ελασματουργικός και σωληνουργικός εξοπλισμός προχώρησε παράλληλα με την ανέγερση καθώς και η τοποθέτηση των κυρίων μηχανών, γεννητριών κλπ εντός του σκάφους έγιναν έγκαιρα. Με το πέρας των θερμών εργασιών το σκάφος σκεπάστηκε με ειδικό σκέπαστρο τοποθετήθηκαν δύο αποξηραντές αέρος και ξεκίνησε η πολύμηνη εργασία στοκαρίσματος – βαφής ενώ εις το εσωτερικό του ξεκίνησαν οι εργασίες της ενδιαίτησης.

Στο τέλος του θέρους 2003 το πρώτο σκάφος καθελκύστηκε και ξεκίνησε δοκιμές εν όρμω. Τέλος του έτους έκανε επιτυχημένες δοκιμές εν πλώ και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2004 στον πλοιοκτήτη. Το δεύτερο σκάφος της σειράς ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005. Το ναυπηγείο χρησιμοποίησε υπεργολάβους για μέρος των ελασματουργικών και σωληνουργικών εργασιών για τις ηλεκτρολογικές εργασίες για το AIR CONDITION και φυσικά  για τις ενδιαιτήσεις και τις εξωτερικές βαφές.

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...