Εφαρμογές της Επιστήμης της Εργονομίας στον χώρο των Συγκολλήσεων

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ., Bsc-MSc-MBA, CEng, Welding Greek Institute Chief Executive.

 «Εφαρμογές της Επιστήμης της Εργονομίας στον Χώρο των Συγκολλήσεων», 03 Δεκεμβρίου 2013 18:30 – 20:00, Aίθουσα ΕΛ.Ι.Ν.Τ. Σκουζέ 14, Πειραιάς.
Εργονομία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τις αλληλοεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και εργασιών οι οποίες έχουν σα τελικό σκοπό τη δημιουργία ενός προϊόντος ,υπηρεσίας η διεργασίας.
Στην επιστήμη της εργονομίας βασικοί παράγοντες είναι οι φυσικές ικανότητες του εργατικού δυναμικού, το περιβάλλον, οι συνθήκες εργασίας καθώς και η οργάνωση εργασίας.
Σωστή χρήση των κανόνων της εργονομίας δημιουργεί τελικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αυξάνει την παραγωγικότητα και παρέχει οικονομικό όφελος.
Η σωστή εφαρμογή των κανόνων της εργονομίας ανήκει στις ευθύνες της Διοίκησης ενός οργανισμού καθώς και του προσωπικού του οργανισμού το οποίο οφείλει να συμμορφώνεται με τις σχετικές οδηγίες.
Στην Ευρώπη ο αριθμός των απασχολουμένων σε συγκολλήσεις, σαν κύρια εργασία, ανέρχεται σε 730000 ενώ ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται γενικά με συγκολλήσεις είναι 5,5 εκατομμύρια.
Οι συγκολλήσεις μπορεί  να δημιουργήσουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τον βαθμό απουσίας λήγω καταπόνησης (περίπου 160 εργατοώρες το χρόνο ανά συγκολλητή σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές).
Ο βαθμός απώλειας εργασιών συγκόλλησης στην Ευρώπη είναι περίπου 3% ανά έτος με μεταφορά της εργασίας σε Ασιατικές χώρες.
Βάσει όλων των ανωτέρω καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ορθής χρήσης εργονομικών πρακτικών στον χώρο των συγκολλήσεων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, της ποιότητας καθώς και των θέσεων εργασίας με τελικό σκοπό την αύξηση η στην χειρότερη περίπτωση τη διατήρηση του κέρδους.
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει –σε μεγάλο ποσοστό-  επιστημονική ανάλυση σε βάθος όσον αφορά την εργονομία στον χώρο των συγκολλήσεων και αυτό φυσικά αντανακλάται και στις πρακτικές εφαρμογές.
Στη διάλεξη αυτή θα προσπαθήσουμε να παρέξουμε τις βέλτιστες διεθνείς εργονομικές πρακτικές όσον αφορά τη τεχνολογία των συγκολλήσεων.

 

Το πληρες άρθρο είναι διαθέσιμο μόνο για τα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Αν είστε μέλος παρακαλούμε συνδεθείτε με τον κωδικό σας.
Για να γίνετε μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ακολουθήστε τις οδηγίες στις Εγγραφές Μελών

Πρόγραμμα Διαλέξεων 2013


Ημερομηνία Θέμα Ομιλητής
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, 15 Η χρήση LNG ως Ναυτιλιακό Καύσιμο: Περιβαλλοντικές Προκλήσεις και Προοπτικές

Μ.Ν.ΛΙΓΝΟΥ
Ε.Ι.ΜΠΑΣΔΑΝΗ

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ* Η απασχόληση των Ναυπηγών Μηχανολόγων στο Τεχνικό Τμήμα Ναυτιλιακών Εταιρειών Δ.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ, 05 Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Κ.ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 02 Συστήματα Πυρασφάλειας και Πυρανίχνευσης Πλοίων Ν.ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ
ΜΑΪΟΣ, 14 Σκέψεις για την επιβιωσιμότητα των επιβατικών πλοίων σε περίπτωση βλάβης Ι.ΚΟΥΪΜΑΝΗΣ
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ* Σύγχρονες Τάσεις στον Σχεδιασμό Πλοίων   
*Η Διάλεξη αναβάλλεται. Θα υπάρξει ενημέρωση για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της.
Δ.ΦΛΩΡΟΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ, 02 Αντιμετώπιση Πλευρικής Ζημιάς "Τύπου Concordia" Ε/Γ Ποίων, Ανασκόπιση Υπαρχόντων Κανονισμών (SOLAS) -Πρόταση Εφαρμογής Νέων Γ.ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ,10 Electronic Navigation: More than another requirement Β.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, 10 Ρόλος/ Καθήκοντα/ Δυνατότητες & Προοπτικές Απασχόλησης του Ναυπηγού Μηχανολόγου & Ναυτικού Μηχανολόγου μέσα από τις Δραστηριότητες της Ελληνόκτητης Ναυτιλιακής Εταιρείας. Δ.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 19 Το Ναυτικό Ατύχημα Ν.ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, 03 Εφαρμογές της επιστήμης της εργονομίας στον χώρο των συγκολλήσεων Γ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...