Συνέδρια και Εκθέσεις

Το Ινστιτούτο διοργανώνει Συνέδρια ( Επιστημονικά – Τεχνολογικά ) και Εκθεσιακές Παρουσιάσεις, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στον ακαδημαϊκό κόσμο, τα στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, τα στελέχη εταιριών τεχνολογικής υποστήριξης της ναυτιλίας, τις επαγγελματικές ενώσεις και τους κρατικούς φορείς.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Από το 2007, το Ινστιτούτο αναδεικνύει και προβάλλει τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, μέσω της παρουσίασης των καινοτόμων δραστηριοτήτων τους, διοργανώνοντας την «ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» που περιλαμβάνει Τεχνολογικό Συνέδριο και, διεξάγεται παράλληλα με την Έκθεση Σύγχρονης Ναυτικής Τεχνολογίας ( από το 2008 ).

Η Ετήσια Συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας, απευθύνεται στον επαγγελματικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο,  που δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Το συνεδριακό μέρος ολοκληρώνεται με τη διεξαγωγή Θεματικών Ομιλιών, Τεχνικών Παρουσιάσεων Προϊόντων/Υπηρεσιών Εταιριών και Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης.  Παράλληλα, σε ειδική για τον σκοπό αυτό εκδήλωση, πραγματοποιείται το Επίσημο Ετήσιο Δείπνο του ΕΛΙΝΤ, στο οποίο απονέμεται το Ετήσιο Βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ. σε εξέχουσες προσωπικότητες και επίλεκτα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν συμβάλλει στην προαγωγή της ναυπηγικής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Οι Ετήσιες Συναντήσεις Ναυτικής Τεχνολογίας, διεξάγονται κάθε Νοέμβριο, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, με την υποστήριξη ελληνικών και διεθνών εταιριών – χορηγών.

Τελούν υπό την αιγίδα Υπουργείων, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συλλόγου Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Θεματολογία Συνεδρίου
Η θεματολογία για την οποία το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. υποβάλλει πρόσκληση υποβολής  εργασιών, περιλαμβάνει τους εξής τομείς :
 • Tεχνολογία νέων ναυπηγικών κατασκευών
 • Εξέλιξη διεθνών κανονισμών σε σχέση με τη σχεδίαση και τη λειτουργία πλοίων
 • Goal-based standards
 • Κοινοί Κανόνες νηογνωμόνων (common structural rules)
 • Ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία
 • Σύγχρονες Μέθοδοι πρόβλεψης δυναμικής συμπεριφοράς πλοίων ( αντίσταση, πρόωση, ευστάθεια, seakeeping, πηδαλιουχία )
 • Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοϊας
 • Ναυτικές πραγματογνωμοσύνες και ανάλυση ναυτικών ατυχημάτων
 • Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων εν πλω
 • Ναυτικοί κινητήρες και βοηθητικά μηχανήματα
 • Μέθοδοι οργάνωσης και διοίκησης ναυτιλιακών επιχειρήσεων και  ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων
 • Μέθοδοι προγραμματισμού συντήρησης και επισκευών στόλου
Ποιους αφορά
Η Ετήσια Συνάντηση ΕΛ.Ι.Ν.Τ. ενδιαφέρει και αφορά ( ενδεικτικά ) :
 • Μέλη του Εφοπλισμού, επιχειρηματίες της ναυτικής βιομηχανίας και τεχνολογίας υπηρεσιών.
 • Ναυπηγούς μηχανολόγους μηχανικούς καθώς και μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο ναυτιλιακό χώρο
 • Επιστήμονες και στελέχη πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
 • Αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού ( πλοιάρχους και μηχανικούς ), αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος καθώς και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ( μάχιμους και τεχνικούς ).
 • Διευθυντές και αρχιμηχανικούς ναυτιλιακών επιχειρήσεων
 • Καθηγητές και ερευνητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ναυπηγικού/ναυτιλιακού χώρου. Επίσης, Διδάσκοντες Σχολών ΑΔΣΕΝ και Ναυτικών Ακαδημιών ΑΕΝ.
 • Κρατικούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης ( τομέας Βιομηχανίας Ναυπηγοεπισκευής και άλλων επαγγελματικών της κλάδων ).
Bίβλος Ναυτικής Τεχνολογίας
Στα πλαίσια των στόχων του Συνεδρίου έχει θεσπιστεί η ετήσια έκδοση της «Βίβλου Ναυτικής Τεχνολογίας» του ΕΛ.Ι.Ν.Τ. Αφορά σε μία αξιόπιστη και καινοτόμο επιστημονική έκδοση, απαραίτητη ως πηγή εφαρμόσιμης γνώσης για στελέχη και επαγγελματίες, η οποία περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου.

Η Βίβλος διανέμεται δωρεάν σε όλους τους εγγεγραμμένους στο συνέδριο καθώς και επίσης σε κρατικούς φορείς, επιχειρηματικούς/επαγγελματικούς συνδέσμους, επιμελητήρια και σε όλες τις εφοπλιστικές ενώσεις. Επίσης, διανέμεται επιλεκτικά σε καταξιωμένα στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Μουσεία, Βιβλιοθήκες ΑΕΙ, ΤΕΙ, κ.ά. δημόσιων και ιδιωτικών Ιδρυμάτων.

Οι Βίβλοι Ναυτικής Τεχνολογίας ( 2007 – 2012 ), είναι επίσης, προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος ΕΛ.Ι.Ν.Τ., στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Επίσης, είναι προσβάσιμες και ηλεκτρονικά, αποκλειστικά για τα εγγεγραμμένα μέλη ΕΛ.Ι.Ν.Τ.
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...