Τα υπό συζήτηση νέα κριτήρια ευστάθειας ΙΜΟ

ΔΙΑΛΕΞΗ 11-06-2015 Ημέρα ΠΕΜΠΤΗ & ώρα 18:00

Kαθ. Κωνσταντίνος Σπύρου, Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ.,"ΤΑ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΙΜΟ:Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ", Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, ώρα 18:00 -20:00, στο αμφιθέατρο της εταιρίας Euronav, Ακτή Μιαούλη 69, Πειραιάς.

 

"Εδώ και μία δεκαετία συζητείται στον ΙΜΟ η ανάπτυξη των λεγομένων «κριτηρίων ευστάθειας 2ης γενιάς», δηλαδή επιστημονικά προχωρημένων κριτηρίων τα οποία καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ζητήματα που δεν καλύπτονται απ΄ τους υπάρχοντες κανονισμούς ευστάθειας. Καθώς η διαδικασία βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή της, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των κριτηρίων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στον ΙΜΟ, μέσω πιλοτικής εφαρμογής τους σε νεότευκτα και σε παλαιότερα πλοία. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα προληφθούν πιθανές αστοχίες και παρενέργειες των νέων κανονισμών, αφετέρου δε θα επιβεβαιωθεί ότι πράγματι αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα, ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω των χαμηλοτέρων ταχυτήτων των πλοίων. Κεντρικό θέμα είναι η αντιμετώπιση της λεγόμενης «παραμετρικής αστάθειας» (parametric rolling) η οποία εμφανίζεται κυρίως σε πλοία με έντονο flare, όπως είναι τα containerships.

Το σχετικό συμβάν στο containership APL China στον Ειρηνικό τον Νοέμβριο του 1998 ήταν ο καταλύτης για να ξεκινήσει η συζήτηση περί των νέων κριτηρίων ευστάθειας στον ΙΜΟ. Στη διάρκεια της ομιλίας θα παρουσιαστούν:

α) Συνοπτικά η φύση του προβλήματος της παραμετρικής αστάθειας,

β) Το περιεχόμενο του σχεδίου κανονισμού ΙΜΟ, με κριτική σε σημεία όπου εμφανίζει αδυναμίες.

γ) Τ’ αποτελέσματα εξέτασης τυπικού νεότευκτου containership, με υπολογιστικά εργαλεία τα οποία αναπτύχθηκαν από φοιτητές στο Ε.Μ.Π., για την τάση εμφάνισης παραμετρικής αστάθειας, ιδιαίτερα σε σχέση με την επίδραση της ταχύτητας και της κατάστασης φόρτωσης.

δ) Τ’ αποτελέσματα της εφαρμογής των συζητούμενων κριτηρίων σε containership.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν οι τελειόφοιτοι Ναυπηγοί Μηχ/γοι Μηχ/κοί Ε.Μ.Π. Γεωργία Ντούσια και Σωτήριος Χουλιάρας των οποίων οι διπλωματικές εργασίες ήταν η βάση της μελέτης.

Θα υπάρξει επίσης παρέμβαση απ΄ τον κ. Δήμο Ηλιόπουλο, Διευθυντή Νέων Κατασκευών, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη με τα τεχνικά στοιχεία τα οποία προσέφερε."


Πρόγραμμα Διαλέξεων 2015


Ημερομηνία Θέμα Ομιλητής
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, 27 Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών - Εξελίξεις στη Ναυτιλια

Ειρήνη Νικολάου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, 25  Ασφάλεια Ναυσιπλοίας σην Ελληνική Αρχαιότητα Σοφία Αδάμ-Μαγνησαλη
ΜΑΡΤΙΟΣ, 17 Rightship Inspection and Audits - The Rating System Αντώνης Ιορδανίδης
ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 21 TMSA - The Oil Major Perspective Αντώνης Ιορδανίδης
ΜΑΪΟΣ, 19 Managing-Energy Efficiency in Shipping and ISO 50001 Κήρυκος Φαράκλας
ΙΟΥΝΙΟΣ, 11

Τα υπό συζήτηση νέα κριτήρια ευστάθειας ΙΜΟ:Η αντιμμετώπιση του προβλήματος της παραμετρικη αστάθειας Kαθ. Κωνσταντίνος Σπύρου
ΙΟΥΝΙΟΣ, 25 Managing Safety: Firefighting and Evacuation Simulators Γιώργος Λύκος
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, 29  Η τρισδιάστατη σάρωση και οι εφαρμογές της στην τεχνική διαχείριση και τις μετασκευές πλοίων Ανδρέας Ζωντανός
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, 04  Risk Management Issues in the Shipping Industry  Εμμανουήλ Καβουσανός
     

 

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

TRAINING WORKSHOP, ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ «ΕΛΙΝΤ» / «MAR.TEC.M.A.» / «Ε.Ε.Δ.Ε.» ΣΤΙΣ 19 & 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
«ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2013» / ΑΘΗΝΑ & «HE.M.E.EXPO. 2013» / ΣΑΓΚΑΗ

Σε συνέχεια της προηγούμενης – ενημερωτικής εσπερίδας που οργανώθηκε

Περισσότερα...
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Το καθιερωμένο βραβείο ΕΛ.Ι.Ν.Τ απονεμήθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του Επίσημου Δείπνου στο Ναυτικό Όμιλος Ελλάδος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη μεγάλη του προσφορά στο ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Περισσότερα...
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ TOY 9ου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΑΥΤΙΚΗΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γίνεται γνωστό ότι την Τρίτη 08/04/2014 με πρωτοβουλία του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ – “HEPHAESTUS 2013” ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/03/2013

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του forum «Ήφαιστος 2013» την Παρασκευή 29/03/2013 στις εγκαταστάσεις της «Environmental Protection Engineering» – E.P.E. S.A. Περισσότερα...